İsrail ile Kıbrıs bayrağı arasındaki bu benzerlik tesadüf mü? İşaretler neyi temsil ediyor?

Bir Instagram sayfası tarafından 11 Kasım 2020 tarihinde yapılan paylaşımda İsrail ve Kıbrıs bayraklarının çizerlerine ve anlamlarına yönelik iddialar yer aldı.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
"İsrail ve Kıbrıs bayraklarını kim ve neden çizdiğini biliyor musunuz?
Siyonizm Bayrağı. Çizen: Theodor Herzl. Anlamı: Fırat ve Nil arası Yahudilerin olana dek Dünya’da kan durmayacak!
KKTC Baryağı. Çizen: Necmettin Erbakan. Anlamı: Türkiye olduğu müddetçe Fırat ve Nil arası size yar olmayacak!"
Paylaşım daha önce çeşitli tarihlerde sosyal medyada gündeme gelmesinin yanında, 2016’da bir haber sitesinde de yayınlanmış. İsrail bayrağına ilişkin kısmı uluslararası platformlarda da paylaşılmış. Doğrulama platformu Teyit ise iddiaları 2018’de yanlışlanmış. Bu analiz, doğrulama platformu Malumatfuruş tarafından 2019’da da paylaşılmış.
KKTC Bayrağını Kim Çizdi?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, 9 Mart 1984’te kabul edilmiştir. Teyit’in hazırladığı içerikte, Kıbrıs’ta 1951-1990 yılları arası yayımlanan Türk gazetesi olan Bozkurt Gazetesi’nin haberine de yer verilmiş. Bu haberde: "Her ülkenin bayrağında benzerlikler olabileceğini kaydeden Başbakan, bizim bayrağımızın renkler ve orantı olarak Türk Bayrağı ile aynı olduğunu, üstteki çizginin Anavatan’ı, alttaki çizginin Yavruvatan’ı simgelediğini vurguladı." ifadeleri yer alıyor.
Bunun yanı sıra, bayrağın çizimi Necmettin Erbakan değil, Kıbrıslı ressam Emin Çizenel tarafından yapılmış. Emin Çizenel, bayrakla ilgili şu ifadeleri kullanıyor: "Bayraktaki beyaz renk barışı, kırmızı renk ise Kıbrıs Türklerinin topraklarında verdikleri mücadeleyi temsil ediyor. Bayrağın kırmızı beyaz renklerde olması bir yandan da Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi bayrağına bir selamdır. Bayrağın alt ve üst kısımlarında bulunan çizgiler ise bu toplumun bu topraklarda sonsuza dek yaşayacağı mesajını taşıyor."

İsrail bayrağının anlamı da sosyal medyada sık gündeme gelen bir konu. American-Israel Cooperative Enterprise tarafından yayınlanan çevrimiçi bir ansiklopedi olan Jewish Virtual Library, İsrail-Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri, Yahudi tarihi, İsrail, Holokost, antisemitizm ve Yahudilik ile ilgili konuları kapsayan kaynaklar içerir.
28 Ekim 1948’de ise Siyonist bayrağı, İsrail bayrağı olarak kabul edildi. Karar resmi gazetede yayınlandı.
Metinde İsrailli filozof ve tarihçi Gershom Sholem’in bayrakta Davut Yıldızı sembolünün seçilme sebebi, metinde şöyle anlatılıyor:
"Sholem'e göre, Davut Yıldızı'nın yaygın kullanımının nedeni, Hristiyanlığı taklit etme arzusuydu. Yahudi özgürleşmesi sırasında Yahudilerin, Hıristiyanlığın evrensel sembolü olan haça paralel bir Yahudilik sembolüne ihtiyaçları vardı. Özellikle, haç gibi sembolik olacak modern Yahudi ibadethanesinin duvarlarını süsleyecek bir şey istiyorlardı. Bu yüzden Davut Yıldızı on dokuzuncu yüzyılda öne çıktı ve daha sonra ritüel nesnelerde ve sinagoglarda kullanıldı ve sonunda Polonya ve Rusya'ya ulaştı. Sholem'in görüşüne göre taklit arayışı, gerçekten Yahudi olmayan ve Yahudi mesajı taşımayan bir amblemin yayılmasına yol açtı. Ona göre, Davut Yıldızı'nın Siyonizmi tatmin etmesinin nedeni de buydu: Yahudi cemaatleri arasında zaten geniş bir yayılmaya erişmiş, ancak aynı zamanda kesin dini dernekleri uyandırmayan bir semboldü. Davut Yıldızı, her yerde Siyonist Yahudilerin amblemi oldu. Yahudi olmayanlar, onu sadece Yahudilikteki Siyonist akımı değil, bir bütün olarak Yahudiliği temsil ediyor olarak görüyorlardı."
Siyonist bayrağındaki mavi çizgiler, tallit (dua şalı) üzerindeki çizgilerden esinlenmiştir.
Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde mavi çizgilerin anlamı şu şekilde sunulmuş:
"Siyonist bayrağın mavi şeritleri, Davut Yıldızı'nın mesajına karşı ağırlık görevi görüyor. Bayrağa, ikincisinden tamamen eksik olan dini ve ritüel yönü veriyorlar. Mavi şeritlerin sembolik anlamı bilinçli olarak algılanmış olsun ya da olmasın, gözlemcilere tallit’teki kökenleri Tevrat olan emirleri hatırlatır. Siyonist bayrak, Yahudi birliğini ifade etmek için Davut Yıldızı'nı kullanır, bu da Tevrat'ın ilkeleri tarafından yönlendirilen, mavi çizgiler ve beyaz arka plan ile temsil edilir."
Sonuç olarak;
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı 9 Mart 1984’te kabul edilmiş ve Necmetin Erbakan değil, Kıbrıslı sanatçı Emin Çizenel tarafından çizilmiş. Emin Çizenel ve dönemin başbakanı Nejat Konuk’un bayrağın anlamıyla ilgili ifadelerinde de İsrail bayrağına dair herhangi bir atıf yer almıyor. İsrail bayrağı ise zamanla Yahudiliğin sembolü haline gelmiş Davut Yıldızı ve mavi çizgilerden oluşuyor. Bu mavi çizgilerin Yahudilerin dua şalı olan talitt’te yer alan çizgilerden esinlenildiği ve Tevrat’ı hatırlattığı için seçildiği belirtilmiş. Sonuç olarak, İsrail ve Kıbrıs bayraklarının çizerlerine ve anlamlarına yönelik iddialar yanlıştır.